Mączka Mięsna.

To podstawowy składnik wszelkich pasz dla zwierząt, który wciąż budzi wiele kontrowersji i wciąż musimy ufać producentom, tym bardziej że import tego surowca na sporą skalę odbywa się z Chin. Warto więc czytać również, jaką etyką kieruje się przy produkcji dana marka.

Stricte "mączka mięsna" to dość ogólny termin i karm z tak opisanym składnikiem należy unikać. Producent powinien jasno określić, z jakiego gatunku zwierzęcia mączka pochodzi i warto zaznaczyć, że może byc ona podana na wiele sposobów - dla przykładu "mączka z kurczaka" może być wymieniona jako „mączka kurczaka”, „odwodniony kurczak (bądź mięso z kurczaka)” ,"dehydratyzowany kurczak (bądź mięso z kurczaka)" lub „suszony kurczak”.

Produkcja odbywa się zazwyczaj na bazie około połowy pierwotnego zwierzęcia, na które składają się takie części jak resztki mięsa, podroby, tkanki łączne, skóry, a także niekiedy kości (w niewielkiej ilości, bo też nie jest to mączka mięsno-kostna). Zgodnie z wytycznymi UE dotyczącymi pasz, mączka mięsna „powinna być praktycznie pozbawiona włosów, włosia, piór, rogu, kopyt i skóry oraz zawartości żołądka i wnętrzności”. Proces tworzenia mączki mięsnej (i wielu innych produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego) nazywany jest renderingiem. Są to zmielone surowce pochodzenia zwierzęcego, które poddane są gotowaniu za pomocą pary, przez okres od 40 do 90 minut w temperaturze około do 145 ° C. Potem w procesie technolgicznym usuwa się wilgoć i pod ciśnieniem oddziela się stopione tłuszcze od substancji stałych - białka i kości. Gotowanie zabija wszystkie mikroorganizmy i pasożyty. Po gotowaniu i oddzieleniu tłuszczy, mieszanka jest dalej przetwarzana w celu usunięcia pozostałej w niej wilgoci i wytworzenia proszku.

Większość dietetyków zgadza się, co do wyższości świeżego mięsa nad mączką, mimo to jest ona uznawana za doskonałe źródło naturalnych, bio-odpowiednich aminokwasów, tłuszczów i minerałów oraz witamin. Ponadto jest znacznie bardziej skoncentrowana, niż świeże mięso (zawiera do 7% wody w stosunku do około 70% wody w mięsie świeżym), w wyniku czego jest bardziej wydajna.

Mączki to również problem, związany z używaniem przy ich produkcji przeciwutleniaczy, które mają zapobiec jełczeniu. Do produkcji lepszych mączek stosuje się przeciwutleniacze naturalne - dużo droższe (takie jak witamina E, witamina C i ekstrakty z rozmarynu). W przypadku sztucznych przeciwutleniaczy najczęściej stosowane są kontrowersyjne i szkodliwe chemikalia BHT, BHA i galusan propylu.

 

Drób.

Drób stosowany w karmach dla zwierząt występuje zazwyczaj w formie świeżego mięsa (bez kości) lub wstępnie przygotowanej – odwodnionej. Gdy składnik znajduje się na liście po prostu jako "drób" (poultry) zazwyczaj odnosi się do świeżej formuły.

Kategoria ta obejmuje produkty z każdego domowego ptactwa, takiego jak kurczak, indyk czy kaczka i jest świetnym źródłem dobrze przyswajalnego białka.

Jak w przypadku wszystkich mięs, jakość drobiu użytego w karmy dla zwierząt domowych może się znacznie różnić.

 

Kurczak.

Kurczak stosowany w karmach dla zwierząt występuje zazwyczaj w formie świeżego mięsa (bez kości ) lub wstępnie przygotowanej – odwodnionej. Gdy składnik znajduje się na liście po prostu jako "kurczak" (chicken) zazwyczaj odnosi się do świeżej formy.

Kurczak jest najpopularniejszym składnikiem mięsnym stosowanym przez producentów. Wpływa na to jego smak i cena. Dla większości psów, kurczak jest bardzo łatwy do strawienia, ale jego powszechne stosowanie może prowadzić do wyższej nietolerancji, niż do jakiegokolwiek innego mięsa. Do karm na bazie kurczaka należy podchodzić z ostrożnością, jakość kurczaka stosowana przez producentów może się znacznie różnić.

Na podstawie własnych doświadczeń możemy stwierdzić, że karmy korporacyjne z wykorzystaniem białka kurzego różnią się znacznie od tych naturalnych, holistycznych, gdzie w wielu przypadkach producent zapewnia nas o ekologicznym pochodzeniu kurczaków.
Na jakość mięsa kurczaka zasadniczy wpływ ma to, czym kura za życia jest karmiona.
Dla wielkich koncernów istotna jest cena produktu, a oczywistym jest, że fermy gdzie kury faszerowane są hormonami, antybiotykami i wątpliwej jakości paszą, oferują najlepsze warunki cenowe. Dlatego nie łudźmy się, co do jakości karm korporacyjnych z wykorzystaniem mięsa kurczaka. Należy szukać małych, rodzinnych producentów karm, którzy „tworzą” z pasją i biorą pełną odpowiedzialność za produkt końcowy.

A zasadniczo należy po prostu sprawdzić, jak pies będzie reagował na dany rodzaj karmy. Często bowiem jest tak, że przyczyną problemów nie jest samo białko kurze, a specyfiki, którymi karmione są zwierzęta hodowlane.

 

Mleko.

Mimo, że mleko zawiera wiele korzystnych składników odżywczych, podobnie jak u ludzi, wiele psów ma trudność z trawieniem laktozy. Zarówno mleko, jaki jego pochodne mogą powodować bóle brzucha, wzdęcia, biegunki, a nawet wymioty. Ten stan jest znany jako nietolerancja laktozy. Laktoza jest obecna w prawie wszystkich produktach mlecznych, w tym rówineż w serach, jogurcie, serwatce, śmietanie oraz lodach. Są jednak psy, które bez problemu radzą sobie z tymi produktami nabiałowymi (z wykluczeniem mleka).

Jeśli twój pies ma wrażliwy żołądek, wyeliminuj produkty mleczne z jadłospisu.

 

1Jajka.

Jajka to tanie źródło protein o najwyższej wartości biologicznej, zawierające sporo tłuszczy i różnego rodzaju minerałów oraz mikroelementów. Niestety zawiera również wysoki poziom cholesterolu, który niekorzystnie wpływa na układ krążenia psów z problemami kardiologicznymi oraz dla psów z nadwagą. Przy okazji, jeśli podajemy psu jajka indywidualnie zalecane jest podawanie na twardo lub miękko (nie na surowo) . Białko kurze zawiera awidynę, która może powodować osłabienie sierści i kondycji pazurów u psa z uwagi na rozkładanie witaminy H. Generalnie jajka są bardzo pożytecznym składnikiem w karmach dla psów, pod warunkiem że nie posiadamy psa z nietolerancją na białko kurze, dlatego też zdecydowaliśmy się umieścić je w grupie składników "neutralnych".

 

Tłuszcz Drobiowy.

Tłuszcze zwierzęce najczęściej wytwarzane są jako produkt uboczny przy produkcji mączki mięsnej. Jest to doskonałe źródło energii dla psów i kotów.

Tłuszcz jest nośnikiem smaku, dlatego psy wolą karmy bardziej tłuste. Fakt ten powoduje, iż producenci dodają go często trochę więcej, niż jest to konieczne i w ten sposób wzbogacają smakowo, często gorszej jakości karmy. Niestety, jak wszyscy wiemy, zbyt dużo tłuszczu może powodować różnego rodzaju problemy, więc warto przeanalizować przy wyborze karmy, jakie zapotrzebowanie na ten składnik ma nasz pupil, a co „mówi” etykieta.

Ogólne terminy "tłuszcze zwierzęce" i "tłuszcz drobiowy" stanowią pewną niejasność, jako że mogą odnosić się do jakiegokolwiek tłuszczu, od jakichkolwiek (często ryzykownych) gatunków. Tego typu uogólnianie jest wygodnym manewrem producentów, którzy mogą zmieniać receptury wsadu w zależności od ceny danych półproduktów na rynku, w danym czasie. Zalecamy więc szukanie żywności, w której źródło tłuszczów i olejów jest wyraźnie określone.

 

Tłuszcze i Oleje Zwierzęce.

Tłuszcze zwierzęce najczęściej wytwarzane są jako produkt uboczny przy produkcji mączki mięsnej. Jest to doskonałe źródło energii dla psów i kotów.

Tłuszcz jest nośnikiem smaku, dlatego psy wolą karmy bardziej tłuste. Fakt ten powoduje, iż producenci dodają go często trochę więcej, niż jest to konieczne i w ten sposób wzbogacają smakowo, często gorszej jakości karmy. Niestety, jak wszyscy wiemy, zbyt dużo tłuszczu może powodować różnego rodzaju problemy, więc warto przeanalizować przy wyborze karmy, jakie zapotrzebowanie na ten składnik ma nasz pupil, a co „mówi” etykieta.

Ogólne terminy "tłuszcze i oleje zwierzęce” stanowią pewną niejasność, jako że mogą odnosić się do jakiegokolwiek tłuszczu, od jakichkolwiek (często ryzykownych) gatunków. Tego typu uogólnianie jest wygodnym manewrem producentów, którzy mogą zmieniać receptury wsadu w zależności od ceny danych półproduktów na rynku, w danym czasie. Zalecamy więc szukanie żywności, w której źródło tłuszczów i olejów jest wyraźnie określone.

 

Jęczmień.

Jęczmień jest powszechnie stosowanym źródłem węglowodanów w karmach, w różnych formach. Po ugotowaniu jest łatwo przyswajalny przez psy i zapewnia obfite zasoby błonnika oraz mikroelementów w tym selenu i miedzi. Całe ziarna jęczmienia są najlepszą formą, jaka zachowuje większość jego składników odżywczych.

Jęczmień pełnoziarnisty nie powinien wywoływać problemów alergicznych, warto jednak przetestować, jak dany organizm będzie reagował na karmę z jego zawartością. Jęczmień wręcz minimalizuje reakcje alergiczne, jakie często występują po spożyciu kukurydzy lub pszenicy.

 

Owies.

Owies jest szeroko stosowany w żywności dla psów. Jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego, a także zawiera szereg mikroelementów w tym mangan, selen, witaminy B1, magnez i fosfor. Po ugotowaniu, owies jest stosunkowo łatwo przyswajalny przez psy. Nie zawiera glutenu.

 

Ryż Biały.

Ryż biały czyli oczyszczony, został w wyniku procesu technologicznego pozbawiony zewnętrznych otrąb, kiełków i aleuronowych warstw. Niestety, te warstwy zawierają większość składników odżywczych ziarna, a po usunięciu pozostałych biały ryż traci większość właściwości odżywczych.

Na liście składników, biały ryż jest często notowany po prostu jako "ryż". Zalecane jest podawanie psu karm z użyciem ryżu naturalnego – brązowego nieczyszczonego, oczywiście ten składnik jest dużo droższy, dlatego stosowany jest w karmach lepszej jakości.

 

Żyto.

Żyto jest wysokiej jakości ziarnem, o profilu odżywczym dość podobnym do tego, który posiada jęczmień. Może powodować nietolerancję pokarmowa u psów wrażliwych. Jak w przypadku wszystkich zbóż, żyto jest najlepsze w postaci pełnego ziarna, zachowuje wówczas znacznie więcej składników odżywczych, jest również lepiej trawione.

 

Sorgo.

Sorgo i jego ziarna jest szeroko stosowany w karmach dla psów, jako niedroga alternatywa w stosunku do tradycyjnych ziaren. Sorgo ziarno jest bogate w skrobię i ma podobny profil składników odżywczych do kukurydzy. W przeciwieństwie do kukurydzy, sorgo jest bezglutenowe, dlatego często jest zalecane dla psów, które mają skłonność do nietolerancji pokarmowej.

 

Orkisz.

Orkisz to starożytna odmiana pszenicy, jednak znacznie bogatsza w wartości odżywcze. Jest dobrym źródłem witamin z grupy B, magnezu i błonnika. Zawiera 17% protein i szeroką gamę aminokwasów. Z tego powodu, izolowanych białek używa się do podniesienia ogólnej wartości białka w karmie. Prawdopodobnie dlatego, że jest to najstarsza odmiana pszenicy (pamiętająca epokę brązu), wiele psów i ludzi, którzy nie tolerują pszenicy, nie maja problemów z przyswajaniem tej odmiany. Ponieważ orkisz zawiera gluten, karmy z nim powinny być wcześniej sprawdzone, czy nie wywołują objawów alergicznych u naszych zwierząt.

 

Czosnek.

Bardzo duże dawki czosnku mogą być niebezpieczne dla psów, dlatego producenci stosuja ten składnik bardzo ostrożnie w swoich recepturach. Nie mniej jednak, małe ilości czosnku mogą rzeczywiście być bardzo korzystne dla organizmu psa.

Czosnek jest to skutecznym środkiem anty-grzybicznym i antybakteryjnym, pomaga w walce z pasożytami jelit i działa odstraszająco np. na kleszcze. Czosnek ma również nieoceniony wpływ na obniżenie poziomu cukru we krwi u psów z cukrzycą; do wspomagania ruchomości stawów i nawet do obniżania poziomu cholesterolu we krwi!

Bezpieczne dawkowanie czosnku dla psa to, mniej więcej jeden ząbek na 10 kg masy ciała dziennie.

 

Lucerna.

Lucerna jest częścią rodziny roślin motylkowatych dzięki czemu, jest kuzynką koniczyny, grochu i fasoli . Jej właściwości zależne są od ilości zastosowanej w danym produkcie.

Lucerna jest powszechnie uważana jako pożywienie dla ludzi i w niewielkich ilościach, może być bardzo korzystna dla naszych psów. Jest bogata w cały szereg substancji odżywczych, obejmujących wiele witamin i minerałów - zwłaszcza żelazo, magnez, mangan, witaminy A, C, E i kilka witamin z grupy B, jak i wysokiej jakości włókna.

Ponieważ lucerna zawiera również dość wysoką zawartość białka, może być również stosowana w większych ilościach jako suplement białkowy. A więc białko roślinne, które niestety jest gorzej przyswajalne dla naszych zwierząt, od tych pochodzenia zwierzęcego.

Należy kierować się zasadą, jeśli widzisz lucernę wymienioną w górnej części listy składników, jest prawdopodobne, że użyto jej jako tanie źródło białka i takiego produktu należy unikać. Jeśli jest umieszczona w dolnym zakresie, jest o wiele bardziej prawdopodobne, że jest to tylko niewielka ilość, aby zapewnić cenne mikroelementy i nie jest powodem do niepokoju.

 

Skrobia ziemniaczana.

Ziemniaki są coraz bardziej popularną alternatywą dla zbóż w karmach dla zwierząt.

Ziemniaki są coraz bardziej popularną alternatywą dla zbóż w karmach dla zwierząt.. Całe ziemniaki zawierają wiele wartościowych składników odżywczych, dietetycy wciąż mają wątpliwości co do tego, czy czysta skrobia ziemniaczana jest skutecznie trawiona przez organizm psa. Jest ona jedynie źródłem węglowodanów.

 

Ziemniaki.

Ziemniaki są coraz bardziej popularne w karmach dla psów, jak alternatywa dla problematycznych zbóż. Ziemniaki są bardzo bogate w skrobię, a dietetycy wciąż toczą spór na temat zdolności psów do efektywnego jej trawienia. Zawierają sporo błonnika, a także witaminę C, witaminę B6 i potas. Produkty bogate w skrobię, takie jak ziemniaki mogą nie być najlepszym wyborem również dla psów z cukrzycą. Lepszą, ale droższą alternatywą jest tu zdecydowanie słodki ziemniak – patat.

 

Błonnik roślinny.

"Błonnik roślinny" może odnosić się do dowolnego z włókien roślinnych, ale termin powszechnie stosowany jest w stosunku do pulpy z buraków cukrowych. Błonnik jest niezbędnym elementem diety psa i pomaga w procesach zachodzących w przewodzie pokarmowym psa. Tak określony składnik jest jednak zbyt ogólnikowy, bo też nie wiemy czy żródłem błonnika są otręby zbóż, czy bardziej wartościowe warzywa i owoce.

 

Olej roślinny.

Olej roślinny jest ogólnym terminem, używanym dla dowolnego oleju pochodzenia roślinnego. Na ogół stosuje się go w odniesieniu do olejów o niższej jakości, takich jak rzepakowy, palmowy i olej kukurydziany. Dodaje się go do niektórych karm dla psów, jako alternatywa dla bardziej drogich i bardziej odżywczych tłuszczy, takich jak tłuszcz zwierzęcy, olej z oliwek lub olej słonecznikowy. Jak zawsze sugerujemy, żeby wybierać karmy, gdzie każdy składnik jest dokładnie określony.

 

Warzywa.

Ten ogólny termin może być stosowany dla wszystkich warzywach i roślin strączkowych. Chociaż większość warzyw to doskonały dodatek do karmy dla psów, termin ten może być również stosowany do mniej atrakcyjnych odżywczo składników, takich jak burak cukrowy, ziemniaki lub nawet soja!

 

Olej rzepakowy. 


Jest bardzo dobrym źródłem kwasów Omega6 i Omega3, przy czym należy zaznaczyć, iż stosunek tych dwóch kwasów jest niemalże idealny - 2:1. Te proporcje mają niebywałe znaczenie przy podawaniu psom dodatkowych witamin, wówczas ich wchłanianie i działanie zdrowotne jest najbardziej efektywne. Olej rzepakowy zawiera również duże ilości witaminy A i E. Rafinowany zawiera więcej kwasów tłuszczowych nasyconych, natomiast tłoczony na zimno – więcej witaminy E. Oba charakteryzują się wysoką wartością odżywczą.

 

Zioła.

Ogólny termin zioła, bądź mieszanka ziół, odnosi się do większości roślin z liści, nasion, lub kwiatów użytych dla ich smaku, zapachu, składników odżywczych i leczniczych właściwości. W skład ziół wchodzi szerokie spektrum składników, o bardzo różnych cechach i właściwościach, zazwyczaj korzystnych dla organizmu. Niektórzy producenci zasłaniają się tak zwaną „tajemniczą formułą składu” ; inni celowo używają terminu ogólnikowego, z uwagi na wygodę przy produkcji kolejnych partii produktu. Producenci ci korzystają z tych składników, które akurat są dostępne na rynku, bądź mają korzystniejszą cenę.

 

Węglan wapnia.

Węglan wapnia jest powszechnie stosowany w żywieniu psów jako suplement wapnia, rzadziej jako regulator kwasowości, środek barwiący, środek przeciw zbrylaniu lub stabilizator. Może on pochodzić z wielu źródeł, takich jak mączka kostna, muszle ostryg, wapień i dolomit. Węglan wapnia ma również wpływ na złagodzenie objawów zespołu jelita drażliwego (IBS), jednak nadmierna jego ilość w diecie psa, może mieć poważne skutki uboczne, więc dodawanie go do gotowych karm dla zwierząt nie jest zalecane.

 

Fosforan wapnia.

Fosforan wapnia wpływa na prawidłowy rozwój kośćca i uzębienia szczególnie u zwierząt w okresie wzrostu. Jego nadmiar może prowadzić miedzy innymi do kamicy nerkowej, dodawanie go do gotowych karm dla zwierząt nie jest zalecane.

 

Chondroityna.

Siarczan chondroityny jest naturalnie występującym związkiem organicznym, który ma ścisły związek w zapobieganiu objawów choroby zwyrodnieniowej stawów. Działa on przeciwzapalnie i blokuje enzymy, które atakują stawy, podczas choroby.

Chondroityna jest składnikiem chrząstki zwierząt, mięsa i dlatego występuje w niewielkich ilościach, w praktycznie wszystkich karmach dla zwierząt. Dodaje się ją zazwyczaj do diet skomponowanych specjalnie dla psów starszych bądź psów dużych ras. Siarczan chondroityny jest wytwarzany zazwyczaj z krowiej chrząstki.

W metaanalizie opublikowanej w 2010 roku ustalono, że zarówno chondroityna, jak i glukozamina oraz ich połączenie, nie zmniejszają bólu stawów i nie mają wpływu na zwężenie szpary stawowej. We wnioskach z badania zaleca się odstąpienie od refundacji leczenia tymi środkami i zaprzestanie przepisywania ich przez lekarzy[2]. W 2013 roku na Uniwersytecie w Sydney zakończono Long-term Evaluation of Glucosamine Sulphate Study (LEGS), w którym także nie stwierdzono aby przeciwbólowe działanie chondroityny lub glukozaminy było lepsze od placebo, natomiast ich podawanie równoczesne powodowało ograniczenie zwężenia szpary stawowej (choć zmniejszenie bólu było także na poziomie placebo)[3] . Podobne wnioski wyciągnięto na podstawie badań przeprowadzonych pod kierownictwem szwajcarskiego prof. Petera Juni, na Uniwersytecie w Bernie.

Pewne jest to, że jeśli nie pomoże, na pewno nie zaszkodzi.

 

Glukozamina.

Siarczan glukozaminy (często nazywany po prostu glukozaminą) jest powszechnie zalecany dla ludzi i zwierząt cierpiących na schorzenia stawów (zwłaszcza zapalenie kości i stawów).

Glukozamina występuje w kościach zwierząt i szpiku kostnym, a zatem w małych ilościach występuje we wszystkich produktach spożywczych na bazie mięsa. Wyprodukowana glukozamina zazwyczaj pochodzi z hydrolizy muszli skorupiaków (krewetki, kraby, itp), gdzie jest jej szczególnie dużo.

Część naukowców uważa, że ​​pomaga zapobiegać rozpadowi chrząstki stawowej, część jest przeciwnego zdania i uważa, że glukozamina działa jedynie na zasadzie placebo.

W metaanalizie opublikowanej w 2010 roku ustalono, że zarówno chondroityna, jak i glukozamina oraz ich połączenie, nie zmniejszają bólu stawów i nie mają wpływu na zwężenie szpary stawowej. We wnioskach z badania zaleca się odstąpienie od refundacji leczenia tymi środkami i zaprzestanie przepisywania ich przez lekarzy[2]. W 2013 roku na Uniwersytecie w Sydney zakończono Long-term Evaluation of Glucosamine Sulphate Study (LEGS), w którym także nie stwierdzono aby przeciwbólowe działanie chondroityny lub glukozaminy było lepsze od placebo, natomiast ich podawanie równoczesne powodowało ograniczenie zwężenia szpary stawowej (choć zmniejszenie bólu było także na poziomie placebo)[3] . Podobne wnioski wyciągnięto na podstawie badań przeprowadzonych pod kierownictwem szwajcarskiego prof. Petera Juni, na Uniwersytecie w Bernie.

Pewne jest to, że jeśli nie pomoże, na pewno nie zaszkodzi.

 

Siarczan miedzi.

Miedź jest pierwiastkiem ułatwiającym wchłanianie żelaza i jego włączenie do hemoglobiny. Odgrywa ważną rolę w niwelowaniu uszkodzeń w obrębie komórki, spowodowane przez wolne rodniki. Miedź jest również zaangażowana w syntezę kolagenu w ścięgnach, a także uczestniczy w syntezie melaniny (pigmentów) włosów.

Wysoka zawartość miedzi znajduje się z mięsie jagnięcym, wieprzowinie i kaczce, a także w białkach grochu, soczewicy i soi. Miedź dodaje się również do karmy dla zwierząt domowych w postaci soli mineralnych. Niedobór miedzi może prowadzić do niedokrwistości, utraty pigmentacji.

Miedź jest magazynowana w wątrobie co może być toksyczne dla niektórych psów, predysponowane są tu zwłaszcza psy rasy Terrier Bedlington.

Siarczan miedzi jest kontrowersyjnym składnikiem karmy dla psów. Jest powszechnie stosowany i zatwierdzony przez AAFCO, ale w UE, czysty siarczan miedzi jest klasyfikowany jako "szkodliwy" i "niebezpieczny dla środowiska".

 

DL-metionina.

Organiczny związek chemiczny, aminokwas będący budulcem białek. Jest jednym z dwóch (obok cysteiny) aminokwasów zawierających siarkę. Występuje w dużych ilościach w kazeinie mlekowej, białku jaj . Niedobór metioniny i cysteiny może powodować wypadanie włosów, powolny ich wzrost oraz powodować, że sierść jest sucha i łamliwa. Do karm dodawana również w celu zmniejszenia pH moczu, co z kolei ma niebagatelny wpływ na kondycję naszych trawników.

 

L-karnityna.

Karnityna (L-karnityna) aminokwas, jeden z bloków strukturalnych białek, które jako suplement jest powszechnie zalecany dla psów, cierpiących na choroby serca i psów z problemami nadwagi. Jest naturalnie produkowany przez komórki zwierzęce, a zatem znajduje się w małych ilościach w praktycznie wszystkich produktach spożywczych dla psów. L-karnityna odgrywa centralną rolę w metabolizmie tłuszczy i dlatego jest to suplement często dodawany do diet odchudzających, ponieważ przyczynia się do rozkładu tkanki tłuszczowej przy zachowaniu masy mięśniowej.

Zdanie wśród dietetyków na temat jej skuteczności jest mocno podzielone. Pewne jest to, że jeśli nie pomoże, na pewno nie zaszkodzi.

 

Lizyna.

L-lizyna jest niezbędnym elementem budowy wszystkich białek w organizmie psa. Lizyna jest obecna w szerokiej gamie produktów spożywczych, zwłaszcza mięsa, a więc jest obecna we wszystkich karmach dla psów. Bierze również udział w tworzeniu przeciwciał, hormonów i enzymów, a także w wytwarzaniu kolagenu oraz w procesach naprawczych tkanek.

 

MSM.

Metylosulfonylometan (MSM) jest organicznym związkiem siarki - naturalną pochodną z kory sosny, która jest zalecana przeciwzapalnie w leczeniu lub zapobieganiu choroby zwyrodnieniowej stawów. Badania nad wpływem leczniczych MSM nie są jednak jednoznaczne.

 

Chlorek potasu.

Chlorek potasu jest naturalnie występującym składnikiem mineralnym i jest dodawany do karmy dla psów jako dodatek potasu. Potas jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania komórki, a wraz z sodem minerał ten jest odpowiedzialny za utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej. Potasu odgrywa zasadniczą rolę w metabolicznych przemianach w organizmie.

Naturalnie jest powszechnie spotykany w warzywach, mięsie, rybach i jajach. Powinno się ograniczać jego stosowanie w dietach dla psów i kotów z problemami kardiologicznymi i schorzeniami nerek.

 

Treonina.

Treonina jest niezbędnym budulcem dla wielu białek w organizmie psa.

Treonina występuje w wielu produktach spożywczych, zwłaszcza w mięsie, a więc jest obecna we wszystkich karmach dla psów. Niemniej jednak, niektórzy producenci karmy dla psów uzupełniają dodatkowo poziom treoniny w swoich produktach.

 

Witaminy i minerały.

Praktycznie wszystkie karmy dla zwierząt mają dodatek w postaci witamin i suplementów mineralnych, należy jedynie upewnić się jaki jest ich zakres w danym produkcie. Zazwyczaj dodawane są jako multiwitaminowo-mineralny kompleks, w postaci białego proszku, który jest odżywczo dokładnie tak sam, jaki możemy zakupić w każdej aptece. Są to jednak suplementy syntetyczne, które maja zupełnie inna przyswajalność niż witaminy i minerały naturalne. Na rynku jest kilku producentów, oferujących karmy właśnie z naturalnymi witaminami i minerałami, zachowywanymi w procesie technologicznym. Przyswajalność tych suplementów kształtuje się na poziomie 90%!

2

 

Naturalne barwniki.

Naturalne kolory są mniej żywe niż ich syntetyczne odpowiedniki i są znacznie bardziej wrażliwe na warunki środowiskowe, takie jak ciepło, promieniowanie i pH. Pod ogólnym terminem „barwniki naturalne” kryją się buraki, karmel, papryka i kurkuma . Choć nie stwierdzono szkodliwego ich wpływu na organizm zwierzęcy, to ich stosowanie jest właściwie bez znaczenia.

 

Kwas fosforowy.

Kwas ortofosforowy (E338) jest przezroczysty i bezbarwny, dodawany do żywności, przede wszystkim jako środek zakwaszający, jak również skutecznie wykorzystywany jako przyprawa. Jest emulgatorem zapobiegającym przebarwieniom. Stosowany np. przy produkcji Coli.

 

 

Celuloza (Błonnik).

Celuloza jest terminem naukowym określającym błonnik. Może ona pochodzić ze ścian komórkowych wszystkich roślin i jest prawie całkowicie niestrawna dla psów i kotów, i taka jej forma zapewnia właśnie szereg korzyści dla organizmu.

Celuloza występuje głównie w warzywach, owocach i ziarnach, a w szczególności w burakach cukrowych, które są uważane za bardzo dobre źródło błonnika.

Celuloza występuje w wielu lekkostrawnych i odchudzających dietach, z uwagi na efekt sytości, który daje przy jednoczesnej niskiej zawartości kalorii. Do karm dodaje się ją głównie w formie białego proszku, co niekoniecznie podoba się dietetykom.

 

Gliceryna.

Gliceryna (E422) jest nietoksyczna i na ogół uważana za bezpieczną. Jest produktem ubocznym przy wytwarzaniu mydeł, który znalazł szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. W karmach dla zwierząt domowych dodaje się jej, jako środek pochłaniający wilgoć, co pomaga utrzymać żywność w niezmienionej formie.. Posiada również słodki smak, który jest atrakcyjnym wabikiem dla zwierząt domowych. Gliceryna słabej jakości, pochodząca  z niewiadomego żródła, może być np zanieczyszczona metanolem, dlatego należy do niej podchodzić z rezerwą. Pamiętajmy więc, że jak przy każdym składniku, jakość ma przełożenie na cenę.

 

Bulion.

Termin odnosi się na ogół do wywaru, w którym zostały przygotowane niektóre lub wszystkie jego składniki. Stosowany często w suchych karmach, jako roztwór do rozpylania w końcowej fazie produkcji, celem nadania suchej karmie aromatu, zapachu i smaku. W tym przypadku, jest to zazwyczaj kombinacja mięsa i oleju.

Nie ma jasnej i ścisłej receptury bulionu, okoliczności te sprzyjają więc wielu nadużyciom ze strony producentów, dlatego też dietetycy sugerują unikanie karm (zazwyczaj z dolnej półki), mających w swym składzie bulion.

 

Aromaty naturalne.

Określenie „aromaty naturalne” bądź inaczej „naturalne substancje zapachowe” występują najczęściej w formie olejków, ekstraktów, wyciągów itp. Pozyskiwane są jedynie fizycznymi metodami z naturalnych surowców, dzięki czemu nie ulegają żadnym modyfikacjom chemicznym. Wytwarza się je z produktów zwierzęcych, owoców, warzyw, przypraw, ziół lub produktów fermentacji stosowanych w celu wzbogacenia smakowitości karmy.

W karmach suchych, termin „aromaty naturalne” czasami odnosi się do kombinacji mięsa i olejów, które rozpyla się w końcowej fazie produkcji. Z uwagi na swój niejasny i niesprecyzowany skład, należy omijać karmy z zastosowaniem podobnych substancji.

 

Guma Guar.

Guma guar (E412) jest naturalnym, roślinnym środkiem zagęszczającym i stabilizatorem. Guma guar uważana jest za nieszkodliwą, jednak zdarzają się przypadki wystąpienia po jej spożyciu reakcji alergicznych w postaci zaburzeń żołądkowo-jelitowych, astmy i egzemy kontaktowej. Nadmierne spożycie może prowadzić do nudności, wzdęć i biegunek. Guma guar pęcznieje w żołądku, co daje uczucie sytości. Jako rozpuszczalny w wodzie błonnik, pomaga w leczeniu zaparć, sprzyja namnażaniu się korzystnej flory bakteryjnej, jest pomocna w utrzymaniu optymalnego pH w jelitach oraz w prewencji nowotworów jelita grubego.

 

 

Guma Kasja.

Stosowana jako dodatek technologiczny w przemyśle spożywczym o naturalnym, roślinnym pochodzeniu. Jest środkiem zagęszczającym i stabilizującym, uznawana za nieszkodliwą.