Alpha Spirit
Alpha Spirit
INDIVIDUAL STICKS Lamb
g
Cechy karmy
g
Skład.
35% świeża wątróbka wieprzowa, 30% świeży kurczak, 20% świeża cała ryba, hydrolizowana skrobia, roślinna gliceryna.
Typowa analiza.
Białko 26 %; Tłuszcze 10%; Włókno 1 %; Popiół surowy 6.5 %.
Białko
Tłuszcze
Węglowodany
Plusy.
- Na bazie mięsa świeżego.
- Wysoka wartość białka pochodzenia zwierzęcego.
- Bez problematycznych zbóż (np.kukurydza, pszenica, soja).
- Niska zawartość tłuszczy.
- Produkcja oparta w głównej mierze na regionalnych składnikach.
- Naturalne przeciwutleniacze i konserwanty.
- Bez syntetycznych dodatków (barwniki, wzmacniacze smaku).
- Mała,"rodzinna" firma.
- Przyjazny proces produkcji.
- Dobry stosunek ceny do jakości.
Minusy.
- Słabej jakości wypełniacze (np.ziemniaki, groch, skrobia w dużych ilościach).
- Wysoka zawartość węglowodanów.
- Etykieta mogłaby być doprecyzowana.
- Brak deklaracji co do polityki GMO.
- Brak deklaracji odnośnie testów przeprowadzanych na zwierzętach!
Nasze sugestie.
Przysmak wyprodukowany na bazie kombinacji mięsa świeżego różnych gatunków, na poziomie 85%, choć ciężko oszacować ile surowca pozostaje w produkcie finalnym, biorąc pod uwagę specyfikę mięsa surowego i procesu technologicznego. Węglowodanów jest tu jednak dość sporo, dzięki obecności hydrolizowanej skrobi, składnika zbędnego, bezwartościowego stanowiącego raczej formę spoiwa. Dodatkiem jest tu jeszcze gliceryna odpowiedzialna za konsystencję produktu, która z zasady jest składnikiem neutralnym. Produkt na ponadprzeciętnym poziomie.