Rokus
Rokus
MIĘSNE KAWAŁKI Dziczyzna
kg410
g
Cechy karmy
kg410
g
4.80
Skład.
Mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego - dziczyzna (min. 15%), oleje i tłuszcze, białko roślinne, składniki mineralne, produkty pochodzenia roślinnego. DODATKI (na 1kg): 1600 jm witaminy A, witaminy D 140 jm, witaminy E 10 jm, 24 mg żelaza, manganu 6 mg, 15 mg cynku, miedzi 1 mg, 200 mg magnezu; 0,3 mg jodu; 0,2 mg selenu.
Typowa analiza.
Białko surowe 10%, tłuszcz surowy 6%, popiół surowy 1,5%, włókno surowe 1,1%.
Białko
Tłuszcze
Węglowodany
Obliczenia.
Są to wartości przybliżone i mogą się nieznacznie różnić od danych producenta z uwagi na szereg zmiennych.
kalorycznosć wybranej karmy
Plusy.
- Na bazie mięsa świeżego.
- Białko pochodzenia zwierzęcego, jako główne źródło.
- Niska zawartość węglowodanów.
Minusy.
- Brak procentowej zawartości składników mięsnych.
- Wypełniacze roślinne mogą znacząco zawyżać wartość białka ogólnego.
- Zawiera produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego.
- Zawiera produkty uboczne pochodzenia roślinnego.
- Obecność innych wypełniaczy pochodzenia roślinnego.
- Słabe jakościowo składniki.
- Produkt ubogi w warzywa i owoce.
- Brak prozdrowotnych ziół i dodatków.
- Brak informacji dotyczących ilości kwasów omega 3 i 6.
- Brak informacji dotyczącej zawartości niezbędnej tauryny.
- Brak informacji o sposobie konserwowania produktu.
- Może zawierać syntetyczne przeciwutleniacze.
- Może zawierać syntetyczne dodatki (barwniki, wzmacniacze smaku).
- Mało klarowna etykieta (dużo ogólników, brak zawartości %, stosowanie tzw. splittingu).
- Brak deklaracji co do polityki GMO.
- Brak informacji o wartości energetycznej produktu.
- Brak deklaracji odnośnie testów przeprowadzanych na zwierzętach!
- Brak informacji dotyczących dawkowania.
Nasze sugestie.
Propozycja karmy mokrej z dziczyzną, oparta na „mięsie i produktach pochodzenia zwierzęcego” o niewiadomej ilości w ogólnym składzie, z zaznaczeniem że w wymienionym składniku jest 15% dziczyzny, reszta czyli około 85% (tego składnika) stanowią prawdopodobnie odpady poubojowe niewiadomego pochodzenia. Kolejne miejsce zajmują „oleje i tłuszcze” lakonicznie opisany składnik, świadczący raczej o nienajlepszej jakości. Na trzecim miejscu mamy kolejny niepewny składnik, enigmatycznie opisany jako „białko roślinne”, mogący znacząco wpływać na ogólną wartość białka w analizie. I wreszczie „produkty pochodzenia roślinnego”, czyli składnik, w którym może być wszystko, najczęściej są to mało wartościowe odpady pochodzące z produkcji zbóż , owoców czy warzyw. Produkt na niskim poziomie i nie podalibyśmy go naszym zwierzakom.