Lupo Natural
Lupo Natural
SCHWEIZER POULET
kg5.0
kg1.5
kg
Cechy karmy
kg5.0
kg1.5
kg
22.27
Skład.
Suszone mięso ze szwajcarskich kurczaków 29%, gotowane na parze ziemniaki 16%, pełnowartościowy brązowy ryż, suszona ryba z morza arktycznego 6%, warzywa : (buraki, cykoria, seler, botwinka, pasternak, korzeń pietruszki), tłoczone na zimno oleje roślinne (olej lniany, rzepakowy, olej z orzecha włoskiego, olejek z wiesiołka), mąka z kasztana, kiełki ryżu, suszona mieszanka owoców morza 4% ( algi morskie, małża nowozelandzka, mięso z raków), olej rybny, mieszanka ziół alpejskich 3% ( koper włoski, pokrzywa, mniszek pospolity, kminek zwyczajny, rumianek, tymianek, malina, jeżyna, goryczka), ziarno kozieradki pospolitej, ostropest plamisty, ziemia lecznicza, olej rozmarynowy, kwiat aksamitki. DODATKI (na 1kg): Witamina A 9500 jm, witamina D3 950, witamina E 90 mg, witamina B1 3,5 mg, witamina B2 7 mg, witamina B6 4,2 mg, witamina B12 42 μg, biotyna 200 μg, kwas foliowy 0,35 mg, niacyna 21 mg, witamina C 100 mg, kwas pantotenowy 7 mg, cholina 1000 mg. PIERWIASTKI ŚLADOWE (na 1 kg): Mangan 40 mg, Kupfer 6,5 mg, Zink 65 mg, Jod 1,6 mg, Eisen 180 mg, Selen 0,25 mg.
Typowa analiza.
Białko surowe 24%,Tłuszcz surowy 9,6%,Włókno surowe 5,7%,Popiół surowy 7,8%, Wapno 1,25%,Fosfor 0,88%,Sód 0,39%,Magnez 0,12%,Potas 0,75%
Białko
Tłuszcze
Węglowodany
Obliczenia.
Są to wartości przybliżone i mogą się nieznacznie różnić od danych producenta z uwagi na szereg zmiennych.
kalorycznosć wybranej karmy
Plusy.
- Wysoki procent składników mięsnych w suchej masie.
- Wysoka wartość białka pochodzenia zwierzęcego.
- Bez problematycznych zbóż (np.kukurydza, pszenica, soja).
- Niska zawartość tłuszczy.
- Dobre jakościowo składniki.
- Produkcja oparta w głównej mierze na regionalnych składnikach.
- Obecność prozdrowotnych składników.
- Produkt bogaty w owoce i (lub) warzywa.
- Produkt bogaty w mieszankę ziół.
- Produkt wzbogacony o wartościowe oleje (np. olej z łososia, olej lniany)
- Zawiera wartościowy, naturalny błonnik.
- Naturalne przeciwutleniacze i konserwanty.
- Bez syntetycznych dodatków (barwniki, wzmacniacze smaku).
- Produkt wolny od GMO.
- Produkt nie testowany inwazyjnie na zwierzętach!
- Mała,"rodzinna" firma.
- Przyjazny proces produkcji.
Minusy.
- Zawiera kontrowersyjną mączkę z ryb.
- Słabej jakości wypełniacze (np.ziemniaki, groch, skrobia w dużych ilościach).
- Zbyt wysoka zawartość węglowodanów.
- Brak informacji dotyczących ilości kwasów omega 3 i 6.
- Etykieta mogłaby być doprecyzowana.
- Brak informacji o wartości energetycznej produktu.
- Produkt dość drogi na polskim rynku.
Nasze sugestie.
Niskotłuszczowa karma na bazie suszonego mięsa kurczaków i ryb, z dodatkiem owoców morza na całkiem dobrym poziomie. Białka mogłoby być więcej, co znajduje odzwierciedlenie w ilości węglowodanów, ale pochodzi ono praktycznie tylko z produktów pochodzenia zwierzęcego, najlepiej przyswajalnego przez psi organizm. Wypełniaczem jest tutaj wartościowy, zazwyczaj dobrze strawny ryż naturalny oraz ziemniaki, nieco gorszy rodzaj węglowodanów. Po za tym karma zawiera mnóstwo wartościowych warzyw i ziół. Źródłem tłuszczy są rozmaite oleje roślinne dobrej jakości, a także olej rybny, który mógłby być sprecyzowany. Karma niestety dość droga na rybku polskim i słabo dostępna, jednak zdecydowanie polecamy ten produkt.
O producencie.
Twórcą marki Lupo jest Markus-Mühle, czyli Miller Josef Olberts , który stworzył na potrzeby produkcji fabrykę w Niemczech,ponad 50 lat temu, a filozofią firmy stało się motto: „w harmonii z naturą”. Od samego początku Markus-Mühle angażuje się w zrównoważony dobrostan zwierząt, jak również w różne projekty ochrony przyrody - w celu stworzenia nowych siedlisk dla zagrożonych gatunków zwierząt i roślin. Ponadto firma deklaruje sprzeciw inwazyjnym testom na zwierzętach, rezygnuje z używania produktów GMO a także jest przeciwna stosowaniu oleju palmowego. Godne uwagi jest również to, że firma wykorzystuje energię wodną w całym procesie produkcji. Eksperci z Westerwald produkcję opierają na technologii tłoczenia na zimno, procesie produkcji gwarantującym, że witaminy naturalne, enzymy i mikroorganizmy są zachowane niemalże w stanie pierwotnym.